Odeljenje za ITS

Odeljenje za ITS Inteligentne transportne sisteme, je zaduženo za razvoj i implementaciju ITS-a na državnim putevima Republike Srbije, praćenje rada instaliranih sistema za kontrolu i upravljanje saobraćajem i vršenje korisničkog nadzora nad infrastrukturnim projektima.

Razvojem i implementacijom ITS-a obuhvaćeni su sistem za obaveštavanje učesnika u saobraćaju, sistem video detekcije, sistem za automatsku detekciju incidenata, putno meteorološki informacioni sistem i drugi sistemi ITS-a

Praćenje rada sistema za kontrolu i upravljanje saobraćajem se vrši u Komandno operativnim centrima Petlovo brdo, Šarani i Dimitrovgrad. U KOC Petlovo brdo se vrši kontrola i upravljanje saobraćajem na deonici DP A1 Obilaznica oko Beograda (tunel Stara Straževica, Straževica, Lipak i Železnik). KOC Šarani je zadužen za kontrolu i upravljanje saobraćajem na DP A2 Ljig-Preljina (tuneli Veliki Kik, Brđani, Šarani i Savinac, petlja Takovo, petlja Preljina). KOC Dimitrovgrad je zadužen za kontrolu i upravljanje saobraćajem na DP A4 Obilaznica oko Dimitrovgrada - granični prelaz Gradina/Bugarska (tuneli Pržojna Padina i Progon).

Zaposleni u Odeljenju za ITS obavljaju poslove korisničkog nadzora i tehničke podrške na infrastrukturnim projektima koji obuhvataju ITS sisteme, vršeći kontrolu tehničke dokumentacije, ispitivanje i praćenje rada implementiranih sistema u skladu sa Zakonima, Direktivama, Standardima i drugim pravnim aktima iz predmetnih oblasti.


Štampa