Elektropunjači

ETC - Elektronska naplataJP „Putevi Srbije“ instaliralo je 8 punjača za električne automobile na strateški ključnim tačkama, na glavnim putnim pravcima u Republici Srbiji.

Elektro punjači snage 22-50kW su locirani:

  • na platou naplatne stanice „Preševo“ (iz smera GP sa Makedonijom ka Nišu),
  • na platou naplatne stanice „Šid“ (iz smera GP sa Hrvatskom ka Beogradu),
  • na platou naplatne stanice „Dimitrovgrad“ (iz smera GP sa Bugarskom ka Nišu),
  • na platou naplatne stanice „Subotica“ (iz smera GP sa Mađarskom ka Beogradu),
  • na odmorištu „Boljkovci“, na autoputu Miloš Veliki (smer Beograd-Čačak), u blizini naplatne stanice „Ljig“

Navedeni punjači poseduju tri priključka - dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje. Ovakva stanica omogućava napajanje električnih automobila  maksimalnom izlaznom snagom: 50 kW za DC i 22 kW za AC punjenje.

Elektro punjači snage 175kW su locirani:

  • Na platou bivše naplatne stanice „Niš“ (smer Beograd-Niš)
  • Na platou bivše naplatne stanice „Niš“ (smer Niš-Beograd)
  • Na platou naplatne stanice „Beograd“ (smer Niš-Beograd)

Od januara 2021.godine, na glavnim putnim pravicima funkcionišu tri ultra brza elektropunjača, maksimalne izlazne snage 175 kW. Predviđeno korišćenje ovog punjača je po principu usputnog punjenja što je pogodno za naplatne stanice, odmorišta na autoputevima ili benzinske stanice.

Navedeni punjači su predviđeni za rad napolju na temperaturama od -30 do +50 C. Novi elektro punjači odgovaraju svim neophodnim standardima i pogodni su za trenutnu i sledeću generaciju elektro automobila.

U ovom trenutku, tri nova ultra brza punjača su povezana na platformu Orion eMobility: https://play.google.com/store/search?q=orion+e+mobility&c=apps&hl=en_US&gl=US

Ova platforma posredstvom besplatne aplikacije omogućava nadzor i upravljanje nad sistemom punjača, online uvid korisnika aplikacije u zauzetost punjača, mogućnost rezervacije i naplate punjenja, kao i mnoge druge pogodnosti. U toku je postupak integracije postojećih 5 punjača  na istu platformu, čime će se obezbediti značajna  mreža punjača na javnim putevima, objedinjena u jednu korisničku aplikaciju.

Svi instalirani elektro punjači vidljivi su na vodećim svetskim aplikacijama poput: 

Usluga punjenja električnih automobila na postojećim punjačima je za sada besplatna, a u pripremi je zakonska regulativa za uvođenje naplate za sve korisnike.


Štampa